Terug naar blogs

Natrekking versus wegbreekrecht; voor wie gaat de zon op?

Natrekking versus wegbreekrecht; voor wie gaat de zon op?
24 januari 2018
|
Blogs

Een interessante uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 20 december 2017 met betrekking tot het wegbreekrecht. De uitspreek laat het spanningsveld zien dat kan ontstaan wanneer huurders opstallen realiseren op gehuurde grond. Als die opstallen duurzaam verenigd zijn met de grond, worden zij daardoor nagetrokken. Het gevolg daarvan is dat de eigenaar van de grond ook eigenaar van de opstallen wordt. Dat wil overigens niet zeggen dat de opstallen dan óók worden verhuurd. Verhuur van losse grond blijft verhuur van losse grond, tenzij partijen iets anders overeenkomen. Meestal heeft de verhuurder daar geen belang bij, omdat de huurder van losse grond geen huur- of ontruimingsbescherming heeft. In deze zaak lag dat anders.

Zonnepanelen roerende of onroerende zaken?

Heel in het kort werd door een gemeente grond verhuurd aan Zonnepark B.V. Zonnepark B.V. verhuurde onder aan 1724 B.V. (een werkmaatschappij) die op haar beurt onderverhuurde aan een coöperatie. Op de grond waren zonnepanelen aangebracht die deels door de coöperatie waren betaald. Toen zowel Zonnepark B.V. als 1724 B.V. failliet gingen, ontstond een geschil over de eigendom. De coöperatie nam daarbij het standpunt in dat de zonnepanelen roerende zaken waren waar zij recht op had, de gemeente dat deze onroerend waren en daarmee haar eigendom. Uiteindelijk kregen zij geen van beide gelijk.

Wel eigenaar van de zaak, maar geen recht op de waarde ervan

Volgens de rechtbank moet het zonnepark als een onroerende zaak worden gekwalificeerd, omdat het naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven. Dat was ook naar buiten kenbaar. Dat het zonnepark in enkele dagen kon worden verwijderd doet daaraan niet af en het standpunt van de belastingdienst (dat het park als roerend had aangemerkt) ook niet. Daarmee strandde het betoog van de coöperatie dat was gebaseerd op het roerend zijn van het zonnepark. De gemeente kreeg hiermee gelijk in haar standpunt dat zij door natrekking eigenaar van het zonnepark was geworden. Dat zij daarmee ook recht had op het zonnepark of de waarde daarvan, blijkt echter een brug te ver.

Wegbreekrecht: zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV) mogen worden weggenomen

Het huurrecht bevat een specifieke regeling voor de zogeheten zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV in het jargon). Als een huurder een ZAV realiseert, mag hij die in beginsel uiterlijk bij het einde van de huurovereenkomst ook weer wegnemen (artikel 7:216 BW). Hiermee wordt voorkomen dat de verhuurder ten koste van de huurder wordt verrijkt. De huurder moet het gehuurde dan wel weer in de oorspronkelijke toestand terugbrengen. Er worden overigens vaak andersluidende afspraken gemaakt, maar bij gebreke daarvan mag de huurder de door hemzelf aangebrachte zaken dus wegnemen. In deze zaak bestond nog discussie over de vraag of nu de huurder (Zonnepark B.V.) of de onderhuurder (1724 B.V.) dit wegbreekrecht mocht uitoefenen. De rechtbank vindt dit uiteindelijk voor de uitkomst in deze zaak niet relevant, maar overweegt wel dat ook een onderhuurder van het wegbreekrecht gebruik kan maken. Daarmee viste ook de gemeente achter het net.

Conclusie: beding een opstalrecht of afwijkende afspraken

Het vonnis toont nog maar eens aan dat het verstandig kan zijn om een huurovereenkomst met een opstalrecht te combineren. Voor de coöperatie zou dat de manier zijn geweest om haar beoogde eigendom veilig te stellen. De uitspraak laat ook zien dat het huurrecht soms door het goederenrecht heen fietst. Een verhuurder die goederenrechtelijk (door natrekking) eigenaar is, moet dan toch toestaan dat de huurder bepaalde zaken wegneemt. Wie dat niet wil, zal andere afspraken moeten maken.

Vragen over wegbreekrecht?

Mocht u meer vragen over deze uitspraak of andere huurgerelateerde onderwerpen hebben, laat uw vraag dan vrijblijvend achter via onderstaand contactformulier of neem contact op met Elmer van der Kamp.

Contactformulier

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer