Terug naar blogs

Belangrijke termijn voor werknemers bij ontslag op staande voet

10 oktober 2016
|
Blogs

Sinds de invoering van de wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015 gelden in het arbeidsrecht harde termijnen. Wanneer een werknemer het bijvoorbeeld niet eens is met een aan hem gegeven ontslag op staande voet, dan heeft hij (maar) twee maanden de tijd om hiertegen actie te ondernemen. Waar een werknemer vóór 1 juli 2015 kon volstaan met een eenvoudige brief aan zijn werkgever, is het nu noodzakelijk een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. De werknemer zal de rechtbank in dat verzoekschrift moeten vragen het ontslag op staande voet te vernietigen. Is dit verzoek te laat, dan staat het ontslag op staande voet vast en kan de werknemer daar niets meer aan doen.

Het bewaken van de termijnen is dus cruciaal. Bij een werknemer die eerder dit jaar tegen zijn ontslag op staande voet opkwam bij de Rechtbank Midden-Nederland, ging het mis. Zijn advocaat had zes dagen voor afloop van de vervaltermijn van twee maanden wel aan de werkgever laten weten dat hij het niet eens was met het ontslag op staande voet, maar had geen verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Dit kwam de werknemer duur te staan.

De kantonrechter oordeelde in die zaak dat de vervaltermijn van twee maanden fataal is: de werknemer was te laat, zodat de kantonrechter niet kon beoordelen of de werknemer gelijk had. Het ontslag op staande voet stond vast en daar kon de kantonrechter niets meer aan doen. Ook de argumenten dat de werkgever zou hebben gehandeld in strijd met goed werkgeverschap en onrechtmatig zou hebben gehandeld, mochten de werknemer niet baten.

Deze werknemer heeft dus geen inkomen meer én zeer waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering.

Wanneer de werknemer te laat is, zal de kantonrechter geen coulance betrachten, hoe schrijnend ook. Zelfs een verzoekschrift dat één minuut te laat(!) is ingediend, is te laat, aldus de rechtbank Midden-Nederland in een zaak van een andere werknemer. Juist én tijdig handelen is kortom noodzakelijk!

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met mr. Jochem Frons. Ook voor overige arbeidsrechtgerelateerde vragen kunt u contact opnemen met Jochem of een van de andere specialisten arbeidsrecht van TRIP.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer